Poofcoaching Mentale Hulp Nieuwegein
Poofcoaching
Lichaamsgerichte therapie vormen

Lichaamsgerichte psychotherapie gaat ervan uit dat er een samenhang bestaat tussen lichaam, gedachten, gevoelens en emoties.
Mijn coaching en therapie gaat er vanuit dat de geestelijke-, en lichamelijke gezondheid elkaar wederzijds 
beïnvloeden en daarom betrekken we beide in de begeleiding voor het optimale resultaat. Dus een combinatie van inzicht en gevoel.
Want alléén weten hoe jij reageert, wil nog niet zeggen dat je ook bij machte bent om het te veranderen. Daar is, naast inzicht, ook aandacht nodig op het niveau van voelen en lichaamsbewustzijn.

Een voorbeeld van de gebruikte technieken zijn om bovenstaande te bereiken zijn: coaching, adem-coaching, lichaamsbewustzijns oefeningen, geleide meditatie, ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapievormen, zelf-regulatie, ontladen, opstellingswerk, Familieopstellingen, Body- and MindFulness® en cognitieve gedragstherapie.

De grondslag van mijn manier van werken is een combinatie van de Trauma-theorie en de NLP (Neuro Linguïstisch Programeren) grondbeginselen.

De belangrijkste voor mij daarvan is: Elk gedrag was de beste keuze die iemand op dat moment had!

De specialisatie: Traumacoaching en Traumatherapie (Via het Atma instituut in Amersfoort) heeft veel wetenschappelijke fundering gelegd waardoor ik het ontstaan van een trauma (nare ervaring met psychische en lichamelijke problemen tot gevolg) en de destructieve gevolgen er van meer kan herkennen in de dagelijkse ‘problematiek’.
Waarmee ik een goede vertaalslag heb kunnen maken naar de alledaagse taal die wij gebruiken voor deze gevoelige kwesties en daarmee een diepgaand resultaat bereik. 

Coaching:
Bij coaching gaan we samen onderzoeken: waar je nu staat, waar je heen wilt, wat houd jou tegen en wat heb je nodig om je doel te bereiken. Hierdoor kan jij je leven vorm geven op de manier die bij jou past. 

Verder krijg je inzicht wat jou afweer mechanisme is en hoe je die anders kan inzetten om het gewenste resultaat te krijgen.
In de gesprekken krijg je o.a. een spiegel voorgehouden om de grote kluwen "problemen" uit elkaar te halen en te zien wat de uitdaging is die er achter verstopt zit. Zodat je in balans en met zelfvertrouwen weer grip op je leven hebt. 

Trauma-therapie

Franz Ruppert, een belangrijke grondlegger van de trauma theorie zegt hierover: "De actuele problemen waar we tegen aan lopen en die we niet alleen kunnen oplossen, verwijzen meestal naar onopgeloste psychische conflicten in ons verleden. Ze maken ons er op attent dat oude conflicten in onze binnenwereld nog niet voorbij zijn."

Een andere grondlegger: de Nederlands- Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk antwoord, het volgende, op de vraag: Praten met getraumatiseerde mensen? "Ja, maar leer ze eerst hoe ze hun lichaam kunnen kalmeren". Bewegingen, verbeeldingskracht en eventueel aanrakingen zijn voor hem belangrijke onderdelen in de traumatherapie om de diepe sporen die trauma in het lichaam achter laat te kunnen helen.

Deze therapievorm ondersteund bij het verwerken van overweldigende ervaring(en) waardoor je een psychische wond met lichamelijke sporen hebt opgelopen. Deze, onbewuste, wond verhindert dat je voluit je eigen leven kan lijden omdat je door triggers, uit het dagelijks leven, je ineens terug geworpen kan worden in de onverwerkte pijnlijke levenservaring van toen. Dat zijn vaak de heftige gevoelens van onmacht en hulpeloosheid die te groot zijn voor de situatie waarin, ineens, ze optreden.

Onverwerkte gevoelens of stress kunnen zich uiten via het lichaam, je lichaam zegt wat je geest niet kan zeggen.

Vanuit zelfbewustzijn en veiligheid kijken en voelen wat er gebeurd is, dmv erkenning en verwerking er ruimte aangeven zodat de opgekropte spanning uit je lichaam kan ontladen en jouw energie weer vrijlijk kan gaan stromen.
Ik hb de opleidingen tot Trauma Coach en Trauma therapeut gedaan via het Atma instutuut in Amersfoort.


Wat maakt deze begeleiding zo uniek en effectief?

De combinatie van: woordgebruik, aannames omzetten, afstemming, zelf-regulatie, ontladen en opladen, hulpbronnen, oog hebben voor detail en talent, omdenken/  perspectief verschuiven, verbinding maken, erbij blijven als het lastig wordt, humor, praktisch, compassie en geloof.

Voordat je begint aan een begeleidings-, coachingstraject kan het zijn dat je eerst graag wilt weten wie ik ben en hoe ik je kan helpen. Daarom bied ik je gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek van ongeveer 20 minuten aan.  Contact opnemen 

 

Carola Heens